Racire Centru de Date
Un Data Center sau DC este un loc fizic în care are loc procesarea informațiilor. DC-urile sunt alcătuite din servere, baze de date și tehnologie de rețea și telecomunicații care sunt, în linii mari, compilate din software și programe specifice care gestionează informațiile digitale.
Un centru de date este conceput pentru a proteja exact ceea ce înseamnă numele său: date, oferă securitate, mai mult control asupra datelor și o infrastructură personalizabilă în conformitate cu nevoile afacerii. Pentru ca un Data Center să fie considerat un succes, pe lângă cerințele infrastructurii proiectului pe care serverele le vor suporta, unul dintre cele mai importante lucruri sunt tehnologiile și întreținerea fiabile. Centrele de date necesită o sursă de energie neîntreruptă pentru a susține operațiuni vitale, care include stocarea tuturor tipurilor de date valoroase, cum ar fi documente private sau confidențiale, proiecte de companie sau găzduire web a diferitelor site-uri.
Orice eroare sau eșec în Centrul de date ar putea cauza pierderea sau scurgerea de informații valoroase sau ca site-urile web care le folosesc să se prăbușească. Prin urmare, tehnologia fiabilă și întreținerea adecvată a centrelor de date sunt esențiale.
Care sunt riscurile centrului de date?
La fel ca în cazul oricărei alte infrastructuri, este important să se planifice o strategie de management al riscurilor pentru a se pregăti pentru orice posibil accident în DC și, desigur, pentru a le evita în primul rând. Atunci când infrastructura respectivă deține date private, valoroase și critice, sunt multe în joc. Potrivit The Forecast scris de Nuntanix , unele dintre riscurile cu care se confruntă centrele de date sunt:
- Geografice. Ca și pentru orice clădire, locația joacă un rol cheie pentru centrele de date, deoarece acestea pot fi afectate de dezastre naturale, cum ar fi valuri de căldură, cutremure, inundații și uragane. Unele țări și regiuni sunt mai predispuse la tipuri specifice de fenomene naturale riscante, așa că, în funcție de locația unui DC, nevoile vor varia foarte mult. De asemenea, construcțiile artificiale sunt un factor care este luat în considerare.
- Apă. Apa este folosită în unele sisteme frigorifice, în special în cele pentru răcirea elementelor de calcul, dar apa este un mare factor de risc deoarece, dacă se scurge, cea mai mică cantitate poate provoca daune ireversibile componentelor. Menținerea sistemelor de refrigerare și a altor sisteme care folosesc apă sub control, precum și asigurarea faptului că apa nu poate pătrunde în clădire este o necesitate.
- Pana de curent. O întrerupere a curentului poate fi fatală, informațiile și datele pot fi pierdute dacă sursa de alimentare este întreruptă, așa că este obișnuit ca surse de alimentare duble și generatoare de rezervă să fie implementate pentru a evita astfel de catastrofe și pentru a oferi energie neîntreruptă.
- Acustică. Hard disk-urile sunt foarte susceptibile la vibrații, deoarece vibrațiile constante de înaltă frecvență interferează și pot compromite fiabilitatea sistemului de stocare, ceea ce înseamnă că datele se pot pierde. Pentru a evita acest lucru, sunt adoptate tehnologii de izolare fonică și de suprimare acustică pentru a proteja spațiile interioare de zgomotul exterior și vibrații.
- Căldură și foc. Centrele de date reprezintă un pericol major de incendiu, deoarece serverele și alte componente hardware tind să emită cantități mari de căldură în timp ce funcționează non-stop. Sunt predispuse la supratensiuni care pot provoca incendii. Minimizarea riscului de căldură și supratensiuni protejează echipamentele valoroase, motiv pentru care sistemele de aer condiționat și detectoarele avansate de fum sunt prezente în toate centrele de date. Evitând cel mai bine condițiile care cresc riscurile legate de căldură, fără a fi surprinzător, țările cu climă mai rece sunt populare pentru construirea de centre de date.
Probleme pe care le-ar putea cauza răcirea proastă într-un centru de date
Toate elementele care alcătuiesc un Data Center (servere și infrastructură) generează căldură și consumă energie. Căldura poate fi considerată un inamic comun al centrelor de date din întreaga lume. Supraîncălzirea perifericelor, procesoarelor sau oricărei alte componente ar putea duce la defecțiuni ale sistemului și pierderi de date. Principala provocare a oricărui centru de date este de a economisi energie, menținând în același timp echipamentul la temperatura potrivită.
Într-un raport al Agenției Internaționale pentru Energiev (IEA) , se subliniază că 1% din consumul de energie la nivel mondial provine din extinderea centrelor de date și a rețelelor de transmisie a datelor. La nivel global, se fac eforturi pentru a minimiza acest consum de energie sau, cel puțin, se urmărește ca sursa acelei energie să fie mai ecologică. Cu toate acestea, pe măsură ce utilizatorii de Internet și traficul cresc, iar progresele continuă să evolueze, este necesar un efort combinat din partea guvernului și a industriei pentru optimizare constanta. Prin urmare, economisirea energiei menținând echipamentele la o temperatură adecvată și constantă este una dintre cele mai mari provocări pentru centrele de date.
Echipamente HVAC și centre de date
După cum probabil ați ghicit din punctele anterioare, unul dintre factorii cheie pentru a evita problemele legate de căldură într-un centru de date este de a avea un sistem de ventilație și aer condiționat foarte eficient. Sistemele HVAC bine concepute pot aduce beneficii centrelor de date în multe feluri: menținerea rece a serverelor, îmbunătățirea fluxului de aer între coridoare, izolarea aerului cald de la servere, menținerea umidității la un nivel adecvat… Toate acestea vor duce la o perioadă mai mică de oprire a centrului de date și multe altele.
Există multe moduri în care acest lucru se realizează prin echipamente HVAC, unele soluții pot fi destul de consumatoare de energie sau costisitoare, motiv pentru care o cercetare amănunțită asupra opțiunilor de economisire a energiei rentabile și durabile este crucială. Utilizarea sistemelor eficiente îmbunătățește în mod direct funcționarea serverelor, prin reducerea emisiilor de căldură și minimizând astfel acumularea de căldură în exces.
Soluții eficiente pentru o răcire expertă perfectă
Există mai multe modalități de a menține un mediu de centru de date rece în mod durabil și economic. Iată câteva dintre cele mai comune:
1. ELEMENTE ENERGETICE EFICIENTE
Utilizarea elementelor de calcul eficiente din punct de vedere energetic în infrastructură nu numai că va economisi consumul de energie electrică, dar sistemul va genera și mai puțină căldură, astfel încât este nevoie de mai puțină energie pentru răcirea mediului, reducând șansele de supraîncălzire.
2. CULOARE CALDE ȘI RACE
Folosind tehnica adecvată de amplasare a serverelor, profitând de fluxul natural de aer din aceste dispozitive (care elimină căldura din spate) este o metodă interesantă. „Prin aranjarea echipamentelor într-un model alternativ de culoar cu o admisie de aer rece și următorul cu o evacuare a aerului cald, puteți obține o temperatură mai uniformă a aerului în întreaga cameră de server” și puteți menține temperatura mai eficient.
3. PUNCTE FIERBINTI
Pe lângă poziționarea strategică a serverelor, este necesar să se identifice punctele fierbinți care pot exista în Data Center pentru a modifica fluxul de aer și a scădea nivelul de căldură în acele zone. De asemenea, în aceste cazuri, este posibil să se aplice controale inteligente ale vitezei în ventilația echipamentului.
Alți factori care joacă un rol în eficiența centrului de date
- Materialele folosite pentru constructii. Utilizarea materialelor verzi pentru construirea de infrastructuri reduce emisiile de gaze. Folosirea nu numai a materialelor de construcție reciclate sau reutilizate, ci și încorporarea acoperișurilor verzi și a nuanțelor care aduc lumina soarelui va avea un efect de răcire pasiv.
- Servere alese. Nu toate serverele consumă aceeași cantitate de energie, alegerea celor care au caracteristici încorporate pentru eficiența energetică este extrem de benefică; astfel de caracteristici includ: modul de așteptare, cipuri de putere redusă, hard disk-uri cu stare solidă… De asemenea, încorporarea energiei regenerabile este recomandată cu tărie ori de câte ori este posibil, fie prin panouri solare, mori de vânt sau energie geotermală.