Gestionarea atmosferei in locatii pentru evenimente

SaveSavedRemoved 0

Planificarea unui eveniment presupune, de asemenea, să ne gândim la confortul oaspeților, unde temperatura și calitatea aerului interior din diferitele spații sunt cheia.

Planificarea unui eveniment necesită o mare atenție la detalii pentru a oferi o experiență excelentă participanților; locația sa, spațiul, decorarea și amenajarea, cateringul, personalul, programul evenimentului în sine… și, printre altele, modul în care atmosfera influențează confortul .

Pentru a asigura confortul participanților, un element crucial care poate să nu fie întotdeauna primul lucru în mintea organizatorilor de evenimente este accesibilitatea la tehnologia fiabilă de control al climatizării . Având în vedere că sistemele HVAC gestionează cerințele de temperatură și asigură ventilație, acestea sunt esențiale pentru succesul oricărui eveniment interior. La urma urmei, veți ști că factorii de calitate a aerului din interior (IAQ) precum temperatura, umiditatea și mirosul vă pot influența plăcerea și concentrarea în timpul unui eveniment, mai ales când ocazia a atras un număr mare de participanți.

Pentru acest articol, ne concentrăm pe spațiile construite special, care au facilități pentru găzduirea de evenimente , discuții și chiar expoziții, pentru a înțelege ce factori influențează IAQ la un eveniment și, în consecință, confortul participanților și experiența oaspeților.

news image header cc0396f4f493fa66fbc5aadffa48ec36 2 ONECONCEPT

Factorii care afectează atmosfera unui eveniment

Am vorbit anterior despre modul în care sistemele de aer condiționat pot contribui la imbunatatirea experienței , fie că este la un restaurant, la un hotel sau un centru comercial, oferind oaspeților și clienților atmosfera ideală, care beneficiază de afaceri. Temperatura ambientală a unui spațiu comercial (temperatura aerului într-un anumit mediu) poate varia în funcție de vreme, numărul de ocupanți, căldura emisă de echipamentele electrice și alte asemenea surse.

Acum, pășind într-un spațiu de evenimente și adăugând la punctele de mai sus, evenimentele au propriul set de provocări care fac nevoile lor atmosferice unice uneori. Acestea sunt:

  • Temperaturi fluctuante.
    Ocuparea unei clădiri afectează eficiența și eficacitatea unui sistem HVAC. Corpurile noastre emit în mod natural căldură și cu cât sunt mai mulți ocupanți într-un spațiu, cu atât căldura se va acumula în interior. În timpul unui eveniment, există de obicei un flux constant de participanți care se deplasează dintr-un spațiu în altul, ceea ce înseamnă că o zonă cu difuzoare sau cabine principale va avea mai probabil o temperatură ambientală mai mare decât alte zone. Dar dacă există mai multe puncte focale la un eveniment, poate duce la fluctuații ale temperaturii ambientale care vor trebui reglate.
  • Scene și zone mari de relaxare.
    De obicei, scenele atrag cea mai mare atenție din partea participanților, mai ales atunci când au loc vorbitorii principali și prezentările, adunând mulțimi de diferite dimensiuni. Aceste spații sunt supuse unor momente de mișcare concentrată urmate de oameni care stau jos și urmăresc conținutul programat. Confortul va trebui să fie luat în considerare, luând în considerare atât cei din public, cât și cei de pe scenă, unde un alt set de factori poate influența temperatura, conducându-ne la următorul factor de luat în considerare.
  • Iluminare, ecrane și echipamente electrice.
    În calitate de vorbitor pe scenă, dacă lumina bate în jos este probabil să vă facă să vă simțiți incalziti sub guler. Împreună cu ecranele și alte echipamente electrice, temperatura va crește și mai mult, impactând pe cei de pe scenă și pe public. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care spațiile de evenimente, teatrele și sălile de concert folosesc acum iluminare cu LED, care nu numai că este mai eficienta din punct de vedere energetic, ci și produce mult mai puțină căldură. Desigur, scena nu este singurul spațiu în care echipamentele electrice vor crea căldură, unele cabine sunt echipate cu ecrane, iluminare și alte echipamente care, combinate cu căldura emisă de alte cabine, pot determina creșterea mercurului în interiorul spatiilor de evenimente.
  • Zone de catering și gătit la fața locului.
    În funcție de locatia serviciul de catering al evenimentului, el putand fi pregătit în exterior și servit doar la fața locului, sau dacă există o zonă de gătit dedicată în interiorul spațiului evenimentului, cerințele HVAC vor fi diferite. Gătitul creează fumuri, mirosuri și căldură care, în funcție de locație în raport cu participanții, trebuie să fie rapid disipate. Dacă acest lucru nu este gestionat eficient, IAQ devine slabă, iar atmosfera este inconfortabilă.
  • Provocările spațiilor interioare închise.
    În raport cu punctul de mai sus, chiar dacă nu există gătit la fața locului la eveniment, aerul din interior trebuie tratat. Deși in spațiile închise sunt mai ușor de controlat răcirea și încălzirea, ele captează, de asemenea, umiditate și poluanți precum praful și gazele. În spațiile de evenimente în care ventilația naturală nu este posibilă, acumularea acestora devine o problemă dacă nu este luată în considerare, mai ales când nivelurile de CO₂ devin prea ridicate provocând „aer statut”. Și cu cât mai mulți oameni participă la un eveniment în interior înseamnă o concentrație mai mare de CO2, care trebuie menținută la niveluri sigure pentru confort și sănătate.

Climate Control and Events L BODY1 1 ONECONCEPT

Calitatea aerului din interior la evenimentele contează
Am discutat factorii unici ai evenimentelor atunci când luăm în considerare ce criterii HVAC sunt necesare, dar de ce contează calitatea aerului din interior la un eveniment?

Dincolo de a fi neplăcută sau de a provoca oboseală, o acumulare de „aer viciat” poate fi dăunătoare, declanșând alergii, provocând dureri de cap și chiar dureri de nas și gât. Acesta este ultimul lucru pe care îl doriți.

Există o combinație de factori care determină calitatea aerului din interior. Printre altele, IAQ ia în considerare concentrația de CO2, umiditatea, temperatura și prezența poluanților, cum ar fi compușii organici volatili (COV).

  • concentrația de CO₂.
    Menționat pe scurt atunci când discutăm despre spații închise, când nivelurile încep să crească prea mult, poate crea o senzație de înfundare, care duce la somnolență și dificultăți de concentrare și poate provoca, de asemenea, dureri de cap și alte neplaceri legate de sistemul respirator. Din fericire, este ușor să evitați acest lucru prin ventilarea regulată a spațiului, fie prin deschiderea ferestrelor și ușilor, fie printr-o tehnologie specializată de ventilație și reînnoire a aerului conectată la sistemul HVAC. Acestea diluează aerul din interior cu aer proaspăt și îmbunătățesc rapid IAQ-ul spațiului.
  • Umiditate.
    Umiditatea din aer ne afectează și senzația de confort. ASHRAE recomandă o umiditate relativă maximă de 60%, deși trebuie respectat un minim de 30% pentru a evita o atmosferă prea uscată care poate irita pielea și sistemul respirator. În cazuri extreme, excesul de umiditate se poate simți nu numai inconfortabil, făcându-ne să ne simțim mai calzi, dar poate duce și la apariția mucegaiului. Desigur, gradul de ocupare ridicat la evenimente afectează umiditatea relativă, așa că a fi capabil să monitorizezi nivelurile de umiditate pentru a le menține la intervalul corespunzător este un plus. Sistemele HVAC sunt capabile să ajute la menținerea nivelurilor scăzute cu funcții precum modul uscat, care se găsește pe echipamentele HVAC Oneconcept, eliminând umiditatea excesivă din spațiile interioare.
  • Poluanți.
    COV (emis de vopsele, covoare, produse de curățare etc.), alergenii și alți poluanți (inclusiv vaporii de gătit) pot crea mirosuri neplăcute și chiar ne pot afecta sănătatea. În timpul unui eveniment, poate cel mai mare vinovat al acestor poluanți vor fi materialele folosite pentru standuri și decorațiuni și orice catering. Pe lângă controlul ventilației și al umidității, o modalitate eficientă de a reduce prezența poluanților din aerul din interior este prin filtrele aparatului de aer condiționat. Filtrele PM2.5 pot prinde particule microscopice la o dimensiune de 2,5 μm, iar filtrele specializate ajută la neutralizarea bacteriilor și virușilor pentru un aer mai sigur.
  • Temperatura.
    Temperatura interioară ideală pentru spațiile comerciale depinde de sezon și de tipul de activitate desfășurată de ocupanți. Pentru a complica lucrurile, confortul termic, temperatura „perfectă” care nu este prea rece și nici prea caldă, diferă de la persoană la persoană. Ghidurile Administrației pentru Securitate și Sănătate în Muncă (OSHA) recomandă setarea termostatului la o temperatură interioară de 20-23,5 °C (68-75 °F) iarna și 23-26 °C (73-79 °F) în timpul verii. Locația, sezonul și vremea, precum și izolația și caracteristicile arhitecturale ale clădirii afectează aceste recomandări, așa că găsirea celei potrivite temperaturi pentru evenimentul tău va fi o necesitate.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply



6 − 4 =

ONECONCEPT
Logo
Register New Account

Reset Password
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart