Hub-uri, workspace, birouri – Cresterea productivitatii prin imbunatatirea confortului cu sistemul HVAC Oneconcept

SaveSavedRemoved 0

news image header a0dd00b6cf494da1492dc739a4194788 ONECONCEPT

Temperatura din orice clădire joacă un rol major în confortul ocupanților săi; dar ar trebui să i se acorde o atenție deosebită în spațiile comune, cum ar fi locul de muncă.

Temperatura potrivită nu influențează doar confortul și bunăstarea, ci are și un impact asupra productivității, lucru pe care l-am explorat anterior . „Bătălia” din spațiul de birou pentru controlul temperaturii este o realitate, mai ales în țările în care anotimpurile sunt marcate și condițiile meteorologice se schimbă des, făcând aproape imposibilă găsirea decorului care să se potrivească tuturor nevoilor. De fapt, conform unui studiu realizat în Marea Britanie , angajații petrec în medie 2% din orele de birou ajustând temperatura, pornind și oprind aparatul de aer condiționat, reducând eficiența acestuia și irosind energie prețioasă.

Cum pot companiile să se asigure că sunt îndeplinite condițiile de temperatură și confort la locul de muncă în timp ce folosesc soluții eficiente din punct de vedere energetic? Unul dintre instrumentele care pot ajuta la realizarea acestui lucru este utilizarea unui sistem de aer condiționat în zone .

Ce este zonarea aerului condiționat și cum funcționează?
Un sistem de aer condiționat pe zone împarte un spațiu în diferite zone, pentru a oferi încălzire și răcire separate. În loc să aibă un termostat sau un controler pentru întregul aer condiționat al locului de muncă, fiecare zonă ar putea avea propriul termostat sau controler pentru a regla temperatura în funcție de preferințele angajaților, făcând posibilă îndeplinirea diferitelor cerințe de temperatură în diferite zone.

Zonarea se poate face folosind atât sisteme de aer condiționat (HVAC) cu tubulatura, cât și fără aceasta. În cazul sistemelor cu tubulatura sunt necesare clapete, care sunt orificii de aerisire mobile care canalizează aerul care circulă prin conducte prin deschiderea și închiderea totală sau parțială a acestora. Sistemele moderne au amortizoare automate care se misca in functie de confortul cerut in fiecare zona si sunt controlate de termostat sau controler.

Între timp, sistemele de aer condiționat fără tubulatura pot fi zonate prin sisteme multi-split/multi-zone sau cu debit variabil de agent frigorific (VRF), acestea din urmă permițând atașarea a până la 64 de unități de aer condiționat interioare la o singură unitate exterioară. În funcție de sistem, fiecare unitate interioară poate avea propria telecomandă pentru a regla temperatura la cerințele diferitelor zone. Există, de asemenea, opțiunea de a avea un controler centralizat care oferă operatorului vizibilitate deplină a funcționării unui sistem de AC cu zone. Vom arunca o privire asupra beneficiilor diferitelor tipuri de opțiuni de control în secțiunea următoare.

Aer condiționat la locul de muncă

Care sunt beneficiile zonei AC?
Un sistem de aer condiționat zonat are multe beneficii dincolo de reducerea potențialelor argumente între colegi. Iată câteva dintre avantajele cheie:

  • Eficiență energetică:
    Un sistem de curent alternativ cu zone poate însemna economii sporite de energie. Cu mai mult control asupra fiecărei zone, inclusiv capacitatea de a dezactiva zonele atunci când acestea nu sunt ocupate, risipa de energie poate fi evitată sau redusă considerabil. Prin sistemele Oneconcept VRF, eficiența energetică poate fi optimizată și mai mult prin adoptarea senzorilor de mișcare sau a panoului Twin-Sense, care detectează dacă o zonă are activitate umană și semnalează dacă să funcționeze sau nu. Această operațiune mai inteligentă înseamnă că costurile de funcționare pot fi reduse considerabil fără interacțiune fizică cu sistemul și asigurându-vă întotdeauna că este oferit confortul optim.
  • Temperatura mai uniformă:
    Una dintre cele mai frecvente plângeri în spațiile de lucru ale unui sistem de aer condiționat convențional este prezența punctelor calde și reci. Dacă o anumită zonă din clădire se simte cu câteva grade mai caldă sau mai rece decât restul, vă confruntați cu un punct cald sau rece. Daca sistemul foloseste un singur termostat, se dau temperaturi neregulate atunci cand se asigura aer conditionat pe suprafete mari, deoarece ofera citirea temperaturii doar pentru spatiul inconjurator al termostatului. Un sistem zonat face mai ușoară generarea de temperaturi uniforme pe întreg spațiul de lucru sau chiar pe podea.
  • Reducerea impactului ferestrelor mari și al direcției soarelui:
    oarecum legat de punctul nostru anterior, dacă spațiul de birou este răspândit pe întregul etaj al clădirii, direcția soarelui va afecta foarte mult temperatura în diferite zone, făcând unele spații să se simtă în mod natural mai calde decât altele. De exemplu, ferestrele orientate spre sud abia primesc lumina soarelui, în timp ce ferestrele orientate spre nord primesc multă si pe tot parcursul zilei, făcându-le pe cele din urmă mult mai calde decât primele. Acest lucru poate fi și mai mult exagerat atunci când există ferestre mari de sticlă, care pot face angajații care stau lângă sau în jurul acestor zone să se simtă ca într-o cameră de soare. Zonarea poate reduce acest sentiment, permițând acestor zone să fie mai reci decât cele care sunt mai puțin afectate.
  • Temperaturi diferite pentru diferite tipuri de lucru.
    Locurile de muncă care au angajați care efectuează diferite tipuri de sarcini au cerințe diferite; de exemplu, munca de birou spre deosebire de munca de depozit. Angajații care lucrează în depozit vor desfășura probabil mai multe activități fizice și, prin urmare, vor avea cerințe de temperatură diferite față de colegii lor care fac sarcini de birou. Un sistem de AC zonat poate împărți spațiul de birou în zone în funcție de tipul de lucru efectuat și de îndeplinirea nevoilor lor de confort.

Calitatea aerului din interior îmbunătățită. Calitatea aerului din interior (IAQ) a unei clădiri este un indicator care are un impact asupra sănătății ocupanților, productivității și nu numai și este rezultatul unor aspecte precum temperatura, umiditatea, nivelurile de CO2 și particulele mici (praf, păr, fibre) prezente în aer. Sistemele de aer condiționat pe zone pot ajuta la reducerea acumulării unora dintre acestea, ceea ce înseamnă că spațiile sunt mai sănătoase, mai sigure și mai confortabile.

 

Cum beneficiază angajații de aer condiționat zonat?

După cum sa subliniat mai sus, confortul este esențial pentru fiecare ocupant al unei clădiri, deși în cazul angajaților, care își pot petrece aproximativ 8-10 ore pe zi la locul de muncă, temperatura și aerul condiționat devin un element care le poate afecta sănătatea și bunăstare . Efortul depus pentru a menține IAQ optim va asigura că angajații își petrec timpul la birou în medii mai sănătoase și mai sigure, reducând riscul de stres și/sau boli inutile.

Productivitatea și confortul angajaților sunt inevitabil legate. Unul dintre elementele pe care angajații le iau în considerare și care le influențează satisfacția în muncă este un mediu de lucru sănătos. Menținerea unor rate ridicate de satisfacție a angajaților are ca rezultat o productivitate mai mare, care, la rândul său, are ca rezultat creșterea profiturilor. Aerul condiționat zonat poate ajuta. Iată principalele beneficii ale unui sistem de aer condiționat pe zone pentru angajați:

  • Reduceți plângerile legate de temperatură.
    Corpurile noastre reacţionează în moduri diferite atunci când sunt expuse la temperaturi diferite. Temperaturile mai calde ne pot face să ne simțim epuizați, deoarece corpul trebuie să cheltuiască mai multă energie pentru a se răcori. De asemenea, dacă mediile sunt prea calde pentru perioade lungi de timp, poate provoca amețeli, unul dintre simptomele expunerii la căldură și deshidratării. La celălalt capăt al scalei, temperaturile puțin mai scăzute ne pot adormi creierul, făcându-ne să ne simțim letargici și incapabili să ne concentrăm pentru perioade prelungite; Aerul prea rece, fierbinte sau chiar uscat, de asemenea, agrava alergiile și sensibilitățile pielii. Acestea beneficiază de un sistem de curent alternativ cu zone care oferă confort termic uniform în toate zonele locului de muncă. Cu toate acestea, aerul condiționat nu este suficient și spațiile interioare trebuie ventilate pentru a reumple aerul de 2 – 3 ori pe oră.
  • Răspunde la diferite temperaturi și nevoi.
    Confortul termic optim este temperatura la care o persoană se simte bine, nici prea rece, nici prea cald. Dar aplicarea acestui lucru la locul de muncă nu este atât de ușoară pe cât pare, deoarece poate fi diferit pentru fiecare persoană, iar diferența este destul de semnificativă între bărbați și femei. Potrivit studiilor , femeile tind să aibă o rată metabolică de repaus mai scăzută decât bărbații, ceea ce înseamnă că corpul femeilor produce mai puțină căldură, ceea ce explică scenariile familiare ale femeilor carora le este prea frig la locul de muncă, în timp ce colegii lor bărbați s-ar putea simți prea cald. Cu zonarea AC, este mai ușor să oferiți angajaților diferite temperaturi de confort în diferite zone.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply



20 + 5 =

ONECONCEPT
Logo
Register New Account

Reset Password
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart