Galerii arta / Muzee – sistem HVAC

SaveSavedRemoved 0

news image header de5a1b35704669af46819d8b4676aef7 ONECONCEPT

Am vorbit anterior despre importanța creării unei ambianțe potrivite prin încălzire, ventilație și aer condiționat (HVAC) în spații comerciale precum magazine, restaurante și hoteluri, de data aceasta ne vom uita la nevoile de ambianță ale muzeelor ​​și galeriilor de artă.

Vizitatorii muzeului petrec, în medie, peste două ore explorând și admirând colecțiile , potrivit unui sondaj realizat de National Endowment for the Arts . Nu este de mirare că atmosfera joacă un rol important pentru a asigura o experiență confortabilă pentru vizitatori. În general, atmosfera unui muzeu sau a unei galerii de artă ar trebui să ridice frumusețea colecțiilor pentru a îmbunătăți vizionarea. Dar mai ales, în acest caz, HVAC joacă un rol și mai mare în acest tip de clădire, deoarece lucrările de artă și artefactele prezentate trebuie să fie și ele „confortabile”. Adică trebuie să fie protejate și menținute într-un mediu optim pentru conservarea lor în timpul expunerii de-a lungul anilor.

Agenți de deteriorare

Conservarea preventivă este procesul de întreținere și întreținere a obiectelor cu valoare culturală și istorică; au fost stabiliți factori comuni care le pot deteriora și, potrivit Institutului Canadian de Conservare (CCI), există în mod specific zece factori de urmărit, pe care i-au numit „zece agenți ai deteriorarii”. Acești agenți sunt: ​​forțele fizice, furtul și vandalismul, focul, apa, dăunătorii, lumina, disocierea, poluanții, umiditatea relativă incorectă și temperatura incorectă.

Unele dintre acestea pot fi prevenite prin protejarea fizică a obiectelor muzeului, cum ar fi prin bariere de protecție care să le separe de vizitatori sau prin carcase speciale din sticlă rezistente la șocuri. Dar alți agenți trebuie să fie ținuți sub control în orice moment prin alte mijloace, inclusiv sistemul HVAC ; haideți să aruncăm o privire mai departe asupra modului în care acești agenți afectează operele de artă și obiectele culturale și cum pot fi evitate deteriorarea sau deteriorarea.

Impactul căldurii asupra operelor de artă

Temperatura ridicată, fie că este derivată din reglarea incorectă a temperaturii sau din apropierea de dispozitive mecanice care emit căldură, prezintă riscuri grave de deteriorare a obiectelor de patrimoniu cultural . Căldura elimină umiditatea din obiecte, făcându-le mai inflamabile, acesta este principalul punct focal pentru lucrările de artă pe hârtie, pânză sau lemn. În afară de aceasta, căldura poate, de asemenea, deforma diferite materiale, dăunând plasticului, fotografiilor și picturilor și sculpturilor. Temperaturile ridicate sunt, de asemenea, dăunătoare pentru carcasele de protecție în care sunt plasate unele obiecte; carcasele din plastic și acril se pot deforma atunci când sunt expuse la căldură, iar în cazul carcaselor din sticlă care pot rezista la temperaturi mai ridicate, acestea nu asigură izolarea termică, permițând transferului căldurii către opera de artă.

În funcție de sensibilitatea lor la căldură, acele substanțe care au o sensibilitate foarte mare sunt numite „materiale instabile”. Câteva exemple sunt casetele video, celuloza și dischetele care devin inutilizabile, cauciucul și spumele care se topesc și unele vopsele acrilice care devin galbene în prezența căldurii.

Temperatura din muzee și galerii de artă ar trebui să fie stabilă, deoarece fluctuațiile de temperatură prezintă, de asemenea, probleme diferite. Când are loc o scădere dramatică de la temperatură ridicată la cea scăzută, umiditatea din aer se condensează pe suprafețe, făcând loc următorului agent de deteriorare: umiditatea.

Schimbări de umiditate și umiditate ridicată

Când se vorbește despre umiditatea relativă incorectă, CCI distinge între patru categorii, în funcție de umiditatea relativă (RH): peste 75% RH este considerat umed.

Umiditatea este unul dintre marii dușmani ai obiectelor de artă și istorice, deoarece permite creșterea mucegaiului și provoacă rugină și coroziune pe metal. Efectul mucegaiului este mai profund asupra obiectelor din materiale organice , cum ar fi bumbacul, pielea și hârtia; aceasta nu înseamnă că mucegaiul nu are efect asupra materialelor anorganice, cum ar fi ceramica, metalul sau piatra, înseamnă doar că apar daune mai superficiale care pot fi inversate. Cu toate acestea, lucrările metalice sunt, de asemenea, sensibile la umiditate prin coroziune , o deteriorare chimică prezentă în special pe artefactele metalice mixte, iar obiectele din fier pot prezenta coroziune sub formă de rugină.

RH-ul critic al unui obiect este valoarea de deasupra sau sub normal unde poate începe să apară deteriorarea . De exemplu, mineralele trec printr-un proces numit delicvescare, în care devin lichide atunci când sunt peste o anumită valoare RH; este cazul sării, care delicvesce la peste 75% RH. Dar diferitele materiale au valori critice diferite de RH, așa că este important să înțelegem compoziția obiectelor individuale ale unei colecții.

În unele cazuri, orice valoare peste 0% RH este inadecvată ; un exemplu în acest sens sunt arhivele, în care obiectele din hârtie, peliculele și banda trebuie păstrate la o UR 0%, deoarece orice prezență a umidității activează reacția chimică care provoacă degradarea acelor materiale. Zonele de arhivă sunt de obicei separate de exponate și sunt accesibile doar catorva specialiști și folosesc o combinație de sisteme de dezumidificare și HVAC pentru a menține mediul corect.

Ventilație pentru reducerea poluanților

  • La fel cum poluanții din aer afectează sănătatea și calitatea aerului din interior (IAQ), unii poluanți specifici sunt potențial dăunătoare operelor de artă și artefactelor culturale. Unii dintre cei mai critici poluanți din muzee și galerii de artă sunt: ​​acid acetic, hidrogen sulfurat, dioxid de azot și particule fine.
  • Acidul acetic este prezent datorită construcției din vopsele și lemn neadecvate, acestea pot face parte din materialele de construcție, iar atunci când sunt prezente într-o zonă neaerisită, poate provoca daune ireparabile, în special obiectelor pe bază de plumb, care se corodează.
  • Hidrogenul sulfurat este un compus gazos care poate fi prezent în mod natural în canalizări, puțuri, mine și alte incinte subterane. Una dintre modalitățile majore prin care hidrogenul sulfurat poate intra într-un muzeu sau galerie de artă este prin propriul personal și vizitatori. Efectul său poate fi observat în principal pe argint și cupru, care se întunecă, și pe unii pigmenți utilizați pe lucrările de artă care se întunecă.
  • Dioxidul de azot este ușor de găsit în orașele cu poluare ridicată , este componenta care dă culoarea maronie smogului. Din păcate, acest poluant comun poate estompa pigmenții de culoare și poate degrada hârtia.
  • Particulele fine prezente în praf necesită o atenție deosebită , în special particulele de diametru mic, de tipul descris ca PM2.5, care datorită dimensiunilor sale mici este una dintre cele mai greu de controlat . Particulele fine pot dăuna materialelor poroase, pe care se așează, provocând decolorarea vizibilă. Curățarea particulelor fine din materiale neporoase nu prezintă o dificultate specială, dar în cazul suprafețelor poroase, poate fi consumatoare de timp și o provocare și, de obicei, este necesară expertiză pentru a face acest lucru fără a provoca daune suplimentare operei de artă sau artefactului. .

Poluanții din aer pot fi redusi prin utilizarea ventilației și a filtrelor de aer. Tehnologia de ventilație și de reînnoire a aerului reduce în mod eficient concentrația de poluanți la cantități sigure, aducând aer proaspăt în interior și luând aerul uzat în exterior. În mod ideal, aerul exterior este pretratat înainte de a intra în clădire, astfel încât să împiedice pătrunderea altor poluanți.

Filtrarea și purificarea aerului au un rol deosebit în muzeele în care există o zonă de restaurare. Procesul de restaurare a operelor de artă și a obiectelor de patrimoniu cultural poate elibera substanțe chimice care, dacă nu sunt reduse efectiv din aer, pot deveni un risc pentru sănătate și pot deteriora alte materiale. Acesta este motivul pentru care o zonă de restaurare ar trebui să aibă un sistem avansat de ventilație și filtrare.

Ambianță pentru confortul vizitatorilor

Deoarece muzeele și galeriile reprezintă o parte importantă a patrimoniului unei țări, contribuția lor la turism și cultură este incontestabilă. Acesta este motivul pentru care proiectarea sistemului HVAC nu ar trebui să țină cont doar de conservarea operelor de artă și a obiectelor culturale, ci și, așa cum am menționat anterior, de confortul și experiența vizitatorilor.

Cunoașterea unor factori precum temperatura ideală și umiditatea relativă ideală pentru confort și menținerea calității aerului din interior va contribui la garantarea unei vizite satisfăcătoare.

 

Design și estetică

Un alt factor de luat în considerare în proiectarea sistemului HVAC într-un muzeu sau galerie de artă este faptul că multe dintre acestea sunt de obicei găzduite în clădiri istorice , care au propriile caracteristici și provocări. Componentele de inginerie mecanică trebuie instalate într-un mod care să nu afecteze puternic estetica (sau structura șantierului) și să nu îndepărteze secțiuni mari din încăpere pentru ele. Este obișnuit să vedem plafoane coborâte folosite pentru a le masca , inclusiv pentru sistemele HVAC, mai ales atunci când sistemele de tip conducte nu sunt o opțiune și sunt utilizate alte sisteme, cum ar fi VRF sau Packaged. În unele galerii, orificiile de ventilație sunt amplasate pe tot podea pentru a evita deranjarea expozițiilor.

În cazul instalațiilor VRF, de exemplu, premiatul Silent-Iconic Cassette Design Panel de la Oneconcept este o soluție ideală care reduce și mai mult impactul vizual în toate tipurile de clădiri. Această opțiune integrează un design de ultimă oră, care este perfect pentru spațiile istorice și moderne, devenind un alt element estetic pentru a adăuga frumusețea interiorului. Această soluție elegantă are atracția de a fi „silențioasă vizual” și nu diminuează frumusețea unui spațiu artistic.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply



14 + 5 =

ONECONCEPT
Logo
Register New Account

Reset Password
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart