Diferențele dintre AC și pompe de căldură. Ce trebuie să știu?

SaveSavedRemoved 0

Când vine vorba de sisteme de răcire pentru casa ta, știi toate opțiunile disponibile? Aparatele de aer condiționat sunt o opțiune binecunoscută și probabil că ești deja familiarizat cu modul în care funcționează. Dar în ultimii ani, pompele de căldură au câștigat popularitate și poate ați auzit de ele, dar nu prea înțelegeți cum diferă de aparatele de aer condiționat. Funcționează ambele în mod egal? Ce caracteristici oferă acestea?

În acest articol, vom încerca să îndepărtăm orice îndoială și să răspundem la unele dintre cele mai frecvente întrebări referitoare la pompele de căldură, spre deosebire de aparatele de aer condiționat.

ID commercial heat pumps header image XL ONECONCEPT

Diferențele dintre aparatele de aer condiționat și pompele de căldură

Aparatele de aer condiționat și pompele de căldură convenționale funcționează în esență folosind aceeași tehnologie. Adică prin preluarea căldurii dintr-un spațiu și eliberarea acesteia în exterior, lăsând camera interioară mai răcoroasă și mai confortabilă. Ceea ce face diferite pompe de căldură este că pot inversa acest proces și, în termeni simpli, pot prelua căldura din exterior și o pot elibera în interior, oferind încălzire pentru spațiile noastre interioare. 

Aerul condiționat funcționează într-un mod destul de simplu: folosește un agent frigorific care curge printr-o buclă închisă, se evaporă și se condensează continuu pentru a transfera căldură. Unitatea interioară constă dintr-o bobină de evaporator, în timp ce unitatea exterioară constă dintr-un condensator, un compresor și un ventilator. Căldura din interiorul caselor noastre este transferată prin bobine și apoi dispersată în exterior prin ventilatorul unității exterioare. 

In ceea ce priveste pompele de caldura, putem gasi diferite tipuri, in functie de sursa pe care o folosesc, pompe de caldura aerotermale si pompe de caldura geotermale. Pompele de căldură aerotermale folosesc aerul ca sursă și transferă căldura din aerul din jur. Pe de altă parte, pompele de căldură geotermale folosesc căldura din sol. 

În acest articol, ne vom concentra pe pompele de căldură aerotermale sau surse de aer. 

Pompele de căldură cu sursă de aer funcționează la fel ca aparatele de aer condiționat convenționale, folosind un agent frigorific care se evaporă și se condensează într-un proces ciclic pentru a transfera căldura din interior în exterior. De fapt, o pompă de căldură are în general aceleași componente ca și un aparat de aer condiționat. Dar, așa cum am menționat mai devreme, acest proces poate fi inversat, ceea ce este posibil datorită unei supape de inversare care schimbă direcția agentului frigorific prin bobine. Pompele de căldură sunt capabile să colecteze căldură din exterior, chiar și în lunile mai reci, și să o transfere în interior pentru a ne încălzi casa. 

În gama pompelor de căldură cu sursă de aer, mai putem distinge o altă categorie, în funcție de modul în care este distribuită căldura în casa noastră. Ca atare, există pompe de căldură aer-aer și pompe de căldură aer-apă. Iată caracteristicile lor: 

  • Pompele de căldură aer-aer sunt funcțional mai asemănătoare cu aparatele de aer condiționat convenționale. Le putem găsi în configurații similare ca aparatele de aer condiționat: split, tip casetă și tip consolă. Pompele de căldură aer-aer transferă căldura prezentă în aer și o eliberează sub formă de aer răcit sau încălzit. 
  • Pompele de căldură aer-apă transferă căldura din aer în apă printr-un sistem de conducte din jurul casei. Acest tip permite, de asemenea, stocarea apei calde menajere și utilizarea pentru baie, duș și apă caldă menajeră. Unitățile interioare ale unei pompe de căldură aer-apă constau din calorifere, pardoseli radiante sau ventiloconvector, prin care circulă apa pentru încălzire și răcire. 

Avantajele aparatelor de aer condiționat

În ciuda asemănărilor lor, atunci când se compară aerul condiționat convențional cu pompele de căldură cu sursă de aer, există câteva avantaje de luat în considerare:

  • Aparatele de aer condiționat sunt specializate în răcire. În calitate de experți în răcire, acestea sunt proiectate special pentru răcirea și, prin urmare, sunt mai potrivite în locurile în care temperaturile sunt constant calde.
  • Aparatele de aer condiționat necesită, de obicei, costuri inițiale mai mici pentru a fi instalate decât pompele de căldură. Deși, desigur, acest lucru depinde de mulți factori, inclusiv cerințele de răcire, tonaj, locația unității și dimensiunea casei tale. Și deși va varia foarte mult în funcție de arhitectura casei; în general, casele mai mici beneficiază de costuri mai mici de instalare.
  • Sistemele de aer conditionat pot avea o instalare mai simpla decat pompele de caldura; deși, după cum am menționat mai sus, acest lucru depinde și de tipul de aer condiționat. Dacă veți avea nevoie sau nu de conducte instalate este, de asemenea, un alt aspect de luat în considerare. Aparatele de aer condiționat vin într-o varietate de configurații pentru a se adapta la diferite spații, de la apartamente foarte mici până la case mari cu mai multe camere. Este posibil să instalați mai multe unități interioare și o singură unitate exterioară și există o varietate de stiluri pentru unitățile interioare din care să alegeți.
comercial aer conditionat ONECONCEPT

Avantajele pompelor de căldură cu sursă de aer

După cum ați văzut, atât aparatele de aer condiționat, cât și pompele de căldură cu sursă de aer au o mulțime de avantaje, dar care dintre ele este mai bună? Răspunsul nu este atât de simplu pe cât te-ai putea aștepta, deoarece depinde de situația ta personală. Iată câțiva factori care trebuie luați în considerare pentru a alege între un aparat de aer condiționat convențional și o pompă de căldură.

  • Instalare
    Deși atât aparatele de aer condiționat, cât și pompele de căldură sunt sisteme adaptabile și versatile, bugetul dumneavoastră pentru instalarea inițială poate fi un factor decisiv în funcție de caracteristicile casei dumneavoastră. Opțiunile cu conducte și fără conducte sunt posibile atât pentru aparatele de aer condiționat, cât și pentru pompele de căldură aer-aer. O pompă de căldură aer-apă va trebui să încorporeze calorifere, pardoseală radiantă sau ventiloconvector pentru a funcționa, ceea ce ar putea indica o renovare semnificativă a locuinței sau ar putea fi o soluție ideală dacă casa ta are deja instalate aceste elemente.
  • Climat
    Locuiți într-o regiune cu climă moderată? Sau te confrunți cu condiții extreme de iarnă? Chiar dacă pompele de căldură pot încălzi eficient o întreagă casă, ele nu funcționează la fel de bine la temperaturi sub zero. În comparație cu sistemele de ardere, pompele de căldură ar putea avea nevoie să funcționeze mai mult la temperaturi extreme de îngheț pentru a ajunge la o ambianță confortabilă de încălzire interioară. Din acest motiv, sunt excelente pentru zonele cu climat mai moderat. Deși acest lucru nu înseamnă că nu pot fi folosite în regiunile înghețate de iarnă, vor trebui pur și simplu să fie asociate cu un alt sistem de încălzire convențional pentru a susține pompa de căldură în zilele extrem de reci pentru o încălzire optimă. Acest tip dublu de sistem de încălzire este cunoscut sub numele de încălzire hibridă și este, de asemenea, o alternativă mult mai ecologică la sistemele tradiționale numai cu ardere.
  • Cerințe de răcire, încălzire și apă caldă
    Ce are deja instalat casa ta? Necesită încălzire și răcire? Sau poate aveți deja un sistem de încălzire de care sunteți mulțumit și aveți nevoie doar de răcire? În funcție de răspunsul dvs. la aceste întrebări, puteți căuta fie aparate de aer condiționat, fie pompe de căldură. În plus, dacă aveți nevoie de încălzire și decideți să optați pentru o pompă de căldură, doriți ca aceasta să furnizeze și apă caldă menajeră? Gândiți-vă la nevoile gospodăriei dvs. și vă va ajuta să stabiliți mai bine alegerea.
  • Dimensiunea și arhitectura casei tale
    Indiferent dacă locuiți într-o mansardă confortabilă cu concept deschis sau într-o casă cu mai multe camere cu mai mult de un etaj, influențează foarte mult tipul de sistem HVAC de care veți avea nevoie. Casele mai mici pot beneficia cu adevărat de unități mai simple mini-split. Între timp, casele mari vor necesita fie instalarea de mai multe unități interioare pentru fiecare cameră, fie pardoseală radiantă în cazul pompelor de căldură aer-apă. Dacă nu sunteți sigur care este cel mai bun sistem pentru casa dvs., lăsați un instalator de încredere să vă sfătuiască în funcție de situația dumneavoastră individuală.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply



14 − 3 =

ONECONCEPT
Logo
Register New Account

Reset Password
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart