Aparatele de aer condiționat și pompele de căldură convenționale funcționează în esență folosind aceeași tehnologie. Adică prin preluarea căldurii dintr-un spațiu și eliberarea acesteia în exterior, lăsând camera interioară mai răcoroasă și mai confortabilă. Ceea ce face diferite pompe de căldură este că pot inversa acest proces și, în termeni simpli, pot prelua căldura din exterior și o pot elibera în interior, oferind încălzire pentru spațiile noastre interioare.
Aerul condiționat funcționează într-un mod destul de simplu: folosește un agent frigorific care curge printr-o buclă închisă, se evaporă și se condensează continuu pentru a transfera căldură. Unitatea interioară constă dintr-o bobină de evaporator, în timp ce unitatea exterioară constă dintr-un condensator, un compresor și un ventilator. Căldura din interiorul caselor noastre este transferată prin bobine și apoi dispersată în exterior prin ventilatorul unității exterioare.
In ceea ce priveste pompele de caldura, putem gasi diferite tipuri, in functie de sursa pe care o folosesc, pompe de caldura aerotermale si pompe de caldura geotermale. Pompele de căldură aerotermale folosesc aerul ca sursă și transferă căldura din aerul din jur. Pe de altă parte, pompele de căldură geotermale folosesc căldura din sol.
În acest articol, ne vom concentra pe pompele de căldură aerotermale sau surse de aer.
Pompele de căldură cu sursă de aer funcționează la fel ca aparatele de aer condiționat convenționale, folosind un agent frigorific care se evaporă și se condensează într-un proces ciclic pentru a transfera căldura din interior în exterior. De fapt, o pompă de căldură are în general aceleași componente ca și un aparat de aer condiționat. Dar, așa cum am menționat mai devreme, acest proces poate fi inversat, ceea ce este posibil datorită unei supape de inversare care schimbă direcția agentului frigorific prin bobine. Pompele de căldură sunt capabile să colecteze căldură din exterior, chiar și în lunile mai reci, și să o transfere în interior pentru a ne încălzi casa.
În gama pompelor de căldură cu sursă de aer, mai putem distinge o altă categorie, în funcție de modul în care este distribuită căldura în casa noastră. Ca atare, există pompe de căldură aer-aer și pompe de căldură aer-apă. Iată caracteristicile lor:
- Pompele de căldură aer-aer sunt funcțional mai asemănătoare cu aparatele de aer condiționat convenționale. Le putem găsi în configurații similare ca aparatele de aer condiționat: split, tip casetă și tip consolă. Pompele de căldură aer-aer transferă căldura prezentă în aer și o eliberează sub formă de aer răcit sau încălzit.
- Pompele de căldură aer-apă transferă căldura din aer în apă printr-un sistem de conducte din jurul casei. Acest tip permite, de asemenea, stocarea apei calde menajere și utilizarea pentru baie, duș și apă caldă menajeră. Unitățile interioare ale unei pompe de căldură aer-apă constau din calorifere, pardoseli radiante sau ventiloconvector, prin care circulă apa pentru încălzire și răcire.