10 fapte curioase despre aparatele de aer condiționat pe care nu le știați
Răcirea și aerul condiționat există de foarte mult timp. Aparatele de aer condiționat moderne au o istorie de peste o sută de ani și am văzut tot felul de inovații și îmbunătățiri ale sistemelor noi. Fie că este acasă, la serviciu sau în supermarketuri, restaurante și spitale, echipamentele de încălzire, ventilație și aer condiționat (HVAC) sunt o parte esențială a vieții noastre de zi cu zi. Dar s-ar putea să mai existe câteva curiozități pe care nu le cunoașteți.
Iată zece fapte interesante despre aer condiționat pentru a vă deschide apetitul:
Răcirea artificială timpurie a început cu reacții chimice
Înainte de inginerie mecanică, primii oameni de știință au experimentat cu reacții chimice care au cauzat răcirea. În secolul al XVIII-lea, Benjamin Franklin și chimistul John Hadley au descoperit că evaporarea lichidului a provocat o scădere a temperaturii, chiar și sub punctul de îngheț. Ei au testat diferite lichide cu un termometru cu mercur, observând că apa scade temperatura atunci când s-a evaporat. De asemenea, au descoperit că diferite lichide au niveluri diferite de răcire, în funcție de volatilitatea lor și, prin urmare, de viteza cu care s-au evaporat. Alcoolul a scăzut temperatura mult mai mult decât apa, iar eterul foarte volatil avea o capacitate de răcire și mai puternică. Dar experimentele lor au fost efectuate pe cantități mici de lichid și nu au avut nici un efect asupra temperaturii camerei. Totuși, au pus bazele răcirii artificiale.
Mai târziu, în secolul al XIX-lea, Michael Faraday a făcut mai multe progrese în privința acestor descoperiri timpurii; a început să experimenteze cu amoniacul și a aflat că acesta ar putea răci aerul din laboratorul său, mai întâi comprimând și lichefiind amoniacul, apoi lăsându-i să se evapore. Chiar dacă amoniacul nu este utilizat în prezent din cauza naturii sale otrăvitoare, a fost o descoperire inovatoare care a contribuit la refrigerarea așa cum o cunoaștem astăzi.
Blocurile de gheață au fost primele aparate de aer condiționat
În timpul secolului al XIX-lea, crizele de febră galbenă și malarie au fost răspândite în regiunile mai calde ale Statelor Unite, precum Florida. La acea vreme, blocuri mari de gheață erau expediate din statele nordice, pentru a fi folosite în camerele de spital și pentru a oferi confort pacienților. Familiile bogate ar folosi, de asemenea, gheață în casele lor pentru a se răcori. Dar această metodă a fost plictisitoare și costisitoare, așa că medicul Dr John Gorrie a decis să ia lucrurile în propriile mâini. Prin eforturile sale, a creat o „mașină de gheață” și în 1851 i s-a acordat primul brevet de refrigerare mecanică din SUA. Mașina lui Gorrie a folosit un principiu științific încă folosit în refrigerarea modernă; adică expansiunea rapidă a gazului determină răcirea.
Invenția sa a permis ca aerul să fie condensat cu ajutorul a două pompe de forță, aerul comprimat a fost apoi direcționat prin serpentine sub apă de răcire într-un rezervor de joasă presiune, unde a scăzut temperatura sub punctul de îngheț. Datorită acestui rezervor de înghețare, apa a fost picurată încet în forme pentru a forma cuburi de gheață. Un model al acestei mașini revoluționare poate fi văzut la Muzeul Gorrie din Florida. Din păcate, Gorrie nu și-a putut aduce invenția pe piață, din cauza decedării principalului său investitor și partener de afaceri; dar a deschis posibilitățile sistemelor moderne de răcire.
Aerul condiționat modern a fost inventat pentru a usca cerneala
În mod surprinzător, prima instanță modernă a unui aparat de aer condiționat nu a fost inventată în scopul răcirii și al confortului uman, ci pentru a regla umiditatea la o editură.
La începutul secolului al XX-lea, o companie de editură l-a însărcinat pe inginerul Willis Carrier să se ocupe de o problemă de umiditate din clădirea lor. Nivelurile ridicate de umiditate au împiedicat uscarea completă a cernelii, făcând-o pete și, de asemenea, a cauzat șifonarea și deformarea paginilor de reviste. A creat cu succes un sistem de control al umidității așa cum i s-a cerut; și, realizând potențialul sistemului său, mai târziu a continuat să lucreze la invenția sa pentru a o îmbunătăți și a o comercializa, numindu-și sistemul „aparat pentru tratarea aerului”. Faptul că acest sistem nu numai că a răcit temperaturile interioare, ci și umiditatea controlată este ceea ce îl face cel mai asemănător cu aparatele de aer condiționat moderne. Acest lucru ia adus, pe bună dreptate, titlul de „Tatăl” aerului condiționat.
Fenomenul filmelor de vară a început datorită AC
Te-ai întrebat vreodată de ce blockbusterele de vară sunt atât de populare? S-ar putea să fii intrigat să știi că totul se datorează aerului condiționat.
Aparatele de aer condiționat moderne timpurii erau mari, voluminoase și costisitoare, așa că înainte erau instalate doar în spații publice și comerciale care își puteau permite o astfel de investiție. Primele clădiri care le-au încorporat au fost spitalele, clădirile guvernamentale și, mai popular, cinematografele și teatrele. Pentru a scăpa de valurile de căldură în lunile mai calde, mersul la filme și spectacole într-un confort rece a devenit o formă populară și accesibilă de divertisment, aducând mai multe venituri ca niciodată cinematografelor și teatrelor în timpul verii.